Krom

Krom er et metal, som indgår i legeringer, eksempelvis i rustfrit stål, i de råmaterialer, der anvendes i produktionen af cement, og som bruges i garvning af læder.

Krom kan trænge gennem huden og påvirke immunsystemet, så der opstår allergi.

Lædervarer er den hyppigste årsag til kromallergi i Danmark, fordi læder afgiver krom, når man bruger det f.eks. i sko, handsker eller remme.

Lædergarvede arbejdshandsker eller -sko kan være årsag til erhvervsbetinget kromallergi, ligesom krom også anvendes i forskellige erhverv f.eks. den grafiske industri, garverier, analyselaboratorier, maskin- og metalindustrien i forbindelse med forkromning/galvanisering samt i træbeskyttelse.

Rustfrit stål og andre metallegeringer kan indeholde krom, men legeringerne frigiver normalt ingen eller så små mængder krom, at det er kun giver problemer for personer, der i deres erhverv arbejder med bearbejdning af metal, f.eks. metalarbejdere.

Krom forekommer også naturligt i cement. Tidligere var kromeksem fra cement almindeligt blandt murere og andre bygningsarbejdere, men efter lovgivning på området i 1983, er dette blevet sjældnere i Danmark.

Man har undersøgt en lang række forbrugerprodukter, som kosmetik og rengøringsmidler, for krom. Der er generelt fundet lave kromværdier på det europæiske marked, og man anser ikke, at disse produkter almindeligvis kan være årsag til, at kromallergi opstår.

I undersøgelse fra 2000 er der dog fundet krom i nogle øjenskygger, men om det betyder noget for eksemsygdommen er usikkert.

Der kan også være krom i farvestoffer, der anvendes til permanente tatoveringer.