Nikkel

 Nikkel er et metal, der kan frigives fra blanke metalgenstande som f.eks. smykker, knapper, lynlåse, spænder, briller, mønter, nøgler, mobiltelefoner og værktøj.

Nikkel kan trænge gennem huden og påvirke  immunsystemet, så der opstår nikkelallergi.

Nikkelallergien opstår ved længerevarig, tæt hudkontakt med en blank metalgenstand, som frigiver nikkel i en vis mængde. De fleste blanke metalgenstande er vi kun i kortvarig kontakt med. De medfører derfor ikke risiko for nikkelallergi.

Smykker, briller og spænder var tidligere den hyppigste årsag til nikkelallergi, men EU lovgivning sætter i dag en grænse for, hvor meget nikkel, der må frigives. Dog kan smykker mm. købt uden for EU indeholde mere nikkel. Desuden yder loven ikke fuld beskyttelse af alle og bliver heller ikke altid overholdt.

Der kan også frigives nikkel fra:

  • Mobiltelefoner kan frigive nikkel fra metaldele, der er i kontakt med huden.
    Videncentret undersøgte i 2008 nikkelfrigivelse fra 41 mobiltelefoner fra to forskellige internationale firmaer, der tilsammen dækkede ca. halvdelen af markedet i Danmark. 19,5 pct. af telefonerne frigav nikkel fra en eller flere steder, der kunne være i kontakt med huden, typisk logo, knapper og kabinet. Heraf frigav 7,3 pct. nikkel fra flere områder af telefonen.
  • Værktøj kan have nikkelholdige dele, der kan komme i kontakt med huden (Lidén et al, 1998).
  • Rustfrit stål kan indeholde nikkel, men frigiver normalt så minimale mængder, at det er sjældent, det giver eksem hos allergikere ved almindelig kontakt. Dog kan det være et problem i særlige erhverv.
  • Nikkel i kosten kan hos enkelte nikkeloverfølsomme give anledning til eksem på hænderne. Evt. diætbehandling skal altid aftales med lægen. Læs mere om fødevareallergi.
  • Legetøj og musikinstrumenter er også i fokus som udløsere af nikkelallergi, men der mangler undersøgelser på området.
  • Nikkel anvendes derudover også i industrien.

Se film om hvad nikkelallergi er.

Læs miljøstyrelsens nikkelrapport.